Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
Ratio and Proportion
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
Ray and Lisa win Rs .500 between them. They agree to divide the money in the ratio .
How much does Ray and Lisa receive?Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer : 200 , 300
Explanation: Explanation : The ratio 2:3 tells us that for every Rs. 2 that Ray receives, Lisa will receive Rs 3.
In other words, this tells us that, of the total amount, Ray will receive parts and Lisa will receive parts. This means that there are parts in total.
Rs. 500 represents parts. Therefore, Rs.100 represents part.
Ray receives parts: 2 X 100 = Rs. 200
Lisa receives parts: 3 X 100 = Rs.300
Or
2+3 = 5
Rays receives = (2/5) X 500 = Rs. 200
Lisa receives = (3/5) X 500 = Rs. 300 
Question 2 of 10
2. Question
Disha and Angel win a sum of money, which they agree to share in the ratio 5 : 3 .
If Disha receives 150 , how much will Angel receive?Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer : 90
Explanation:
Disha receives 5 parts, which is equivalent to Rs. 150. Therefore, Rs. 150 represents 5 parts.
Rs. 150 ÷ 5 represents one part, so one part is Rs. 30.
Angel receives 3 parts: 3 X 30 = Rs.90. 
Question 3 of 10
3. Question
A bracelet is made using gold and silver beads in the ratio . If there are 100 beads in the necklace:
a) How many are gold?
b) How many are silver?Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer : 60 , 40
Explanation: Gold : Silver =3 : 2, so there are 5 parts altogether.
100 ÷ 5 = 20, so part represents 20 beads.
a) Gold = 3 X 20 = 60 beads.
b) Silver = 2 x 20 = 40 beads.
Or
Gold = (3/5) X 100 = 60
Silver = (2/5) X 100 = 40 
Question 4 of 10
4. Question
If the 1:20 model table is 15cm wide, how wide is the actual table?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
3m
Explanation:
The scale is 1:20. This means that every 1 cm on the model is equivalent to 20 cm on the table.
The mathematical symbol for equivalent is: ≡
1cm on the model ≡ 20 cm on the table
15 X 20 = 300
15cm on the model ≡ 300 cm(or 3m) on the table 
Question 5 of 10
5. Question
If the 1:8 model boat has a mast of height 4m, how high is the mast on the model?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
50 cm
Explanation: 15 cm on the boat ≡ 1cm on the model
So, because: 4m = 400cm,
And 400 ÷ 8 = 50 cm
4 m (or 400cm) on the boat ≡ 50 cm on the model 
Question 6 of 10
6. Question
The scale of a map is 1 : 50. Divya measures the distance from his home to the local swimming pool on the map. The distance is measured as 3km on the map. How many km is this equivalent to in real life?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
15 km
Explanation:
1 km on the map represents 50 km. Therefore, 3 km on the map represents 15 km . 
Question 7 of 10
7. Question
Which ratio is equivalent to 2:3?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
6:9 
Question 8 of 10
8. Question
Which ratio is not equivalent to 1:4 ?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
4:14 
Question 9 of 10
9. Question
What is 14:49 in its simplest form?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
2: 7 
Question 10 of 10
10. Question
Ally and Sal share Rs 600 in the ratio 2:3 . How much does Sal get?
Correct
WELL DONE !
Incorrect
OOPS ! INCORRECT ANSWER
Correct Answer :
360
Explanation: (3/5) X 600 = 360