Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
CAT QA
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
The average of all the scores in a test series was 70. If the average of grades of 10 males was 80 and the average of female grades was 60 , how many females took the test?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 10
Explanation : 
Question 2 of 10
2. Question
In a cricket tournament each of the bowlers bowls equal number of games , 60% of the bowlers made an average score of 150 and 40% of the bowlers made an average score of 120. What is the average score of all the games bowled in the tournament?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 138
Explanation:
(0.60)150 + (0.40)(120) = 90 + 48 = 138 
Question 3 of 10
3. Question
An amateur motorcyclist drove for 2 days. On the second day he drove 3 hours longer and at an average speed of 15 km/hr faster than what he drove on the first day. If he drove a total distance of 1020 kms and spent 21 hours driving during 2 days, what was his average speed on the first day, in km per hour?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 40

Question 4 of 10
4. Question
Train A left Anand Vihar, heading towards Adarsh Nagar at 4.00 pm. Train B left Adarsh Nagar, heading toward Anand Vihar at 4.20 pm , on the same day. The trains rode parallel to each other. If the train A travelled at a constant speed of 60 km/hr , Train B travelled at a constant speed of 15 km/hr and the distance between the two stations is 90 km, when will the trains pass each other?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 6.20 pm
Explanation:
In first 20 minutes Train A travelled = Speed X time = 60 X 1/3 = 20 km
At 3.20 distance between two trains is 9020 = 70 km.
From 3.20 both the trains travel at a constant speed, so the total speed at which 70 km is covered = 20+15=35
Distance/ total time = 70 / 35 = 2 hrs.
Hence the trains cross each other two hours after 4.20 i.e at 6.20 pm 
Question 5 of 10
5. Question
Mike drove at an average speed of 30 km/hr for 3 hours and then increased his average speed by 10% for next 2 hours . What is his average speed, in kms/hr for 5 hours?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 31.5 km
Explanation:
Case1: Speed = distance/time
30 = distance/3
distance = 90
Case 2: Speed = distance/time
30+10% of 30 = 33 = distance/2
distance = 66
Total distance = 90+66 = 156
Average speed for 5 hours = 156/5 = 31.5 km/hr 
Question 6 of 10
6. Question
There are 13 numbers having an average of 9. The largest and the smallest numbers are 26 and 8.5 respectively. Find the average of the remaining numbers.
Correct
Incorrect
Correct Answer: 7.5
Sum of 13 numbers = 13 X 9 = 117
Largest and smallest numbers are 26 and 8.5
Sum of remaining numbers = 117 – 26 – 8.5
= 82.5
Average of remaining numbers = 82.5/11 = 7.5 
Question 7 of 10
7. Question
The average weight of the students of two classes A and B with 20 and 30 students are 40kg and 50kg respectively. Find the average weight of the students in both the classes put together?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 46 kg
Explanation:
Total weight of class A students = 40 X 20 = 800
Total weight of class B students = 30 X 50 = 1500
Total weight of students of both the classes = 800 + 1500 = 2300
Total students of both the classes = 20 + 30 = 50
Average weight of students of both the classes = 2300/50 = 46 
Question 8 of 10
8. Question
The average of first five multiples of 6 is
Correct
Incorrect
Correct Answer: 18
Explanation: 6 + 12 + 18 + 24 + 30 = 90
Average = 90 / 5 = 18 
Question 9 of 10
9. Question
Find the average of first 75 natural numbers?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 38
Explanation: Sum of first 75 natural numbers = n(n+1) / 2 = 75 X 76 / 2 = 2850
Average = 2850 /75 =38 
Question 10 of 10
10. Question
The average age of a group of children is increased by 4 years if a student of age 4 years is replaced by a student of 16 years. How many students are there in the group?
Correct
Incorrect
Correct Answer: 3
Number of students in the group X age increased = difference of replacement
N X 4 = (164)
N = 3